Який хрест є правильним

Який хрест правильний?

Хрест – символ дуже древній. Що він символізував до хресної смерті Спасителя? Який хрест вважається більш правильним – православний чи католицький чотирикінцевий. З чим пов’язано зображення Ісуса Христа на хресті з перехрещеними ступнями у католиків і ступнями, які окремо стоять в православній традиції.

У різних релігійних традиціях хрест символізував різні поняття. Найбільш поширеним було – зустріч нашого світу зі світом духовним. Але з моменту римського панування хрест, розп’яття стали методом ганебної та жорстокої страти і викликали непереборний страх і жаху людей. Проте завдяки Христу Переможцю, хрест став бажаним трофеєм, що викликає у християнина радісні почуття. Тому святий Іполит Римський, Апостольський муж, вигукував: «І в Церкви є свій трофей над смертю – це Хрест Христовий, який вона носить на собі», і святий Павло, апостол язичників, писав у своєму Посланні: «я бажаю хвалитися . тільки хрестом Господа нашого Ісуса Христа» (Гал. 6, 14).

Рис. 1. Чотирикінцевий хрест

На Заході найбільш вживаним нині є чотирикінцевий хрест (рис. 1), який старообрядці називають (чомусь по-польськи) «Криж латинскі» або «римскі», що значить – римський хрест. Згідно з Євангелієм, хресну страту поширювали по Імперії саме римлянами і, звичайно ж, вона вважалася римською. «І не по числу дерев, не по числу кінців Хрест Христовий шанується нами, але по Самому Христу, Пресвятої Кров’ю Якого він обагрився, – говорить святитель Дмитро Ростовський. – І проявляючи чудесну силу, який-небудь хрест не сам собою діє, але силою Розп’ятого на ньому Христа і призиванням пресвятого Імені Його».

Починаючи з III століття, коли вперше і з’явилися подібні хрести в Римських катакомбах, весь Православний Схід і понині вживає цю форму хреста як рівночесну всім іншим.

Рис. 2. Восьмикутний православний хрест

Восьмикутний православний хрест (рис. 2) найбільш відповідає історично достовірній формі хреста, на якому був розп’ятий Христос, як свідчать Тертулліан, святий Іриней Ліонський, святий Юстин Філософ та інші. «А коли Христос Господь на плечах Своїх ніс хрест тоді хрест був ще чотирикінцевий; тому що не було ще на ньому ні титла, ні підніжжя. Не було підніжжя, бо ще не піднято Христа на хресті і воїни, не знаючи до якого місця дістануть ноги Христові, не прилаштовували підніжжя, закінчивши це вже на Голгофі» (святитель Димитрій Ростовський). Також не було до розп’яття Христа ще й титла на хресті, тому що, як повідомляє Євангеліє, спочатку «розіп’яли Його» (Ін. 19, 18), а потім тільки «Пілат написав і напис і виставив на хресті» (Ін. 19, 19). Саме спочатку за жеребом поділили «одяг Його» воїни «ті, що розп’яли Його» (Мф. 27, 35), а вже тільки потім «поставили над головою Його напис провини Його: Цей є Ісус, Цар Юдейський» (Мф. 27, 37).

Рис. 3. Православне розп’яття

Здавна відомі і зображення розп’яття Спасителя. До IX століття включно Христос зображувався на хресті не лише живим та воскреслим, але й торжествуючим (рис. 3), і тільки в X столітті з’явилися зображення мертвого Христа (мал. 4).

З найдавніших часів хрести-розп’яття, як на Сході, так і на Заході, мали поперечину для упора ступнів Розіп’ятого, і ноги Його зображувалися прикутими кожна окремо своїм цвяхом (рис. 3). Зображення Христа зі схрещеними ступнями, прикутими одним цвяхом (рис. 4), вперше з’явилося, як нововведення, на Заході у другій половині XIII століття.

З православного догмату Хреста (або Викуплення) безсумнівно випливає думка про те, що смерть Господа – це викуп всіх, покликання всіх народів. Лише хрест, на відміну від інших страт, давав можливість Ісусу Христу померти з розпростертими руками, що закликають «усі кінці землі» (Іс. 45, 22).

Тому в традиції Православ’я – Спасителя Вседержителя зображають саме як уже Воскреслого Хрестоносителя, який тримає та закликає в Свої обійми весь усесвіт і несе на Собі новозавітний жертовник – Хрест.

Рис. 4. Католицьке розп’яття

А традиційно католицьке зображення розп’яття, з провисаючим на руках Христом, навпаки, має завдання показати те, як це все відбувалося, зобразити передсмертні страждання і смерть, а зовсім не те, що по суті є вічним Плодом Хреста – Його торжество.

Православ’я незмінно вчить, що всім грішникам страждання необхідні для смиренного засвоєння ними Плоду Викуплення – Духа Святого, що посилається людям безгрішним Відкупителем. Але цього по гордині не розуміють католики, які своїми гріховними стражданнями шукають участі в безгрішних, а тому викупительних Страстях Христових і тим самим впадають в хрестоборчу єресь «самоспасіння».

Офіційний форум Української Греко-Католицької Церкви

Слава Ісусу Хресту!
Прошу допомогти. В мене є протирiччя щодо того чи є х-образний хрест символом перемоги магії над вірою. Які в кого є думки?

Я є лиш чверть буття
Три чверті мене, то свобода
А те що бачиш ти не я
А двері крізь які немає входу
І коли щось я говорю, то не слова, а вітер
Я там де небо п’є зорю
Я вихід із всього на світі

Повідомлення IgorKkul » 14 серпня 2009, 10:54

Не цілком зрозуміле ваше питання.
наскільки відо хрест про який ви згадуєте, шанується на знак того що апостола Андрія було розіпято саме на токої форми хресті.

Andrew початківець
Повідомлень: 37 З нами з: 05 червня 2009, 10:40 Звідки: Івано-Франківськ Контактна інформація:

Re: Андріївський хрест

Повідомлення Andrew » 29 грудня 2009, 16:55

Інквізитор писав: Слава Ісусу Хресту!
Прошу допомогти. В мене є протиряччя щодо того чи є х-образний хрест символом перемоги магії над вірою. Які в кого є думки?

хрест – це вже є символ, якого боїться сатана. Є одна проповідь почитайте її. Тема – ХРЕСТУ ТВОЄМУ ПОКЛОНЯЄМОСЬ, ВЛАДИКО. почитати можна тут: http://www.svitlo.ucoz.ua/publ/khrestu_ . /10-1-0-80.

о.Олег Адміністратор
Повідомлень: 9707 З нами з: 29 вересня 2009, 12:53 Звідки: м.Львів

Re: Андріївський хрест

Повідомлення о.Олег » 31 грудня 2009, 12:00

Інквізитор писав: Слава Ісусу Хресту!
Прошу допомогти. В мене є протирiччя щодо того чи є х-образний хрест символом перемоги магії над вірою. Які в кого є думки?

Дмитрій Ростовський (Туптало) гарно пише про різноманітність форм Хреста: “Лобызаю подножие крестное, аще косое, аще не косое, и обычай крестоделателей и крестописателей, как церкви непротиворечащий, не оспариваю, снисхожу” (Розыск, кн. 2, гл. 24).”

ljubomyr_ps старець
Повідомлень: 506 З нами з: 27 жовтня 2008, 20:14 Звідки: Місто на кордоні

Який хрест є правильним для УГКЦ

Повідомлення ljubomyr_ps » 14 липня 2010, 12:19

прочитавши відповідь на питання “про хрести” в рубриці “Запитання священнику” на сайті УГКЦ є бажання дещо більше вияснити по даній тематиці:
З наведеної відповіді http://ugcc.org.ua/21.0.html?&no_cache= . tannia_pi1Українцям=single&tx_putannia_pi1[uid]=1614 незрозуміло одне, а саме “Натомість, УГКЦ віддавна використовує так званий «патріарший» хрест, де ця історична ймовірність цілком збережена без будь-якої догматичної інтерпретації: трираменний хрест, із поперечками «напису» вгорі та «опертя ніг» внизу.
Думаю, що саме такий хрест буде височіти і над куполом нашого головного собору у Києві”.
Практично на усіх церквах УГКЦ височить нормальний так званий “Римський хрест” без поперечин. Тим більше на сайті УГКЦ (в т.ч. й на сторінці даної замітки є малюкок-фотографія Патріаршого собору в Києві зі звичним хрестом без поперечин. Нащо видумувати “нового велосипеда” і переходити на “православні” хрести, що тепер будемо знімати з церков “римські” хрести і переходити на “східні”. Деколи це стремління до всього східного переходить межі, не хотів би щоб так сталось з хрестами
Ще одна відповідь цікава http://ugcc.org.ua/21.0.html?&no_cache= . tannia_pi1Українцям=single&tx_putannia_pi1[uid]=1613 . І справді у церквах на даний час суцільний різнобій: на розпяті хрест з трьома цвяхами, над вівтарем з чотирьма . Одні побожні жіночки повчають що цей хрест “правильніший”, іншим байдуже, а хтось просто дивується такому різнобарвю хрестів. Що ж немає єдності у нас навіть у цьому.
Хоча я особисто схиляюсь до думки, що Ісус на хресті був прибитий трьома цвяхами.

o.Mykil старець
Повідомлень: 3456 З нами з: 11 вересня 2008, 10:57 Звідки: Galicia Контактна інформація:

Re: Який хрест є правильним для УГКЦ

Повідомлення o.Mykil » 15 липня 2010, 00:14

Посилання, не працюють, тобто на відповіді. Думаю, що частково відповідь на своє питання знайдете в цій вітці форуму viewtopic.php?t=1881

o.Mykil старець
Повідомлень: 3456 З нами з: 11 вересня 2008, 10:57 Звідки: Galicia Контактна інформація:

Re: Який хрест є правильним для УГКЦ

Повідомлення o.Mykil » 15 липня 2010, 00:54

Питання з розділу “Запитання священику”:

Який хрест є правильним для УГКЦ – “прямий”, як у римо-католиків, чи з нижньою косою-перетинкою, як у православних? Чому на греко-католицьких храмах немає одинакового зображення хреста? Який хрест буде стояти на Патріаршому Соборі у м. Києві?

Кожний із видів хресного розп’яття, які Ви згадуєте, як рівно ж і інші видоформи хреста, прийняті пізніше та закорінені традиційно у вжитку тих чи інших помісних Церков у знак певної культурної спадщини світосприйняття та розвитку віри у Христа-Спасителя того чи іншого народу, є однаково цінним з огляду на віру – адже він є певним символом, через який та чи інша віруюча людина долає шлях усвідомлення та зросту власної віри. Що ж стосується безпосередньо фізичної форми хреста, як воно було історично, маємо всі підстави, щоби ствердити наступне:
– найправдоподібніше, хрест, на якому був розп’ятий Христос, був специфічним – на ньому, принаймні, на відміну від двох інших хрестів, які височіли в той день на Голгофі, була прибита таблиця із написом у трьох мовах, на якій римляни мали звичай вказувати особу засудженого та причину такого жорстокого його покарання; цей напис містився над головою Хреста, тому хрест Христовий не мав Т-подібної форми, як це деколи траплялося, а був повним (так званий «римський» хрест), причому над поперечиною, до якої були прибиті руки Ісуса, була ще маленька поперечина із написом;
– окрім того, для продовження мук страждаючого засудженого римляни традиційно давали йому можливість дещо опиратися ногами на саме древко хреста, адже в противному випадку смерть засудженого наступала би дуже швидко – тіло би провисало під власною вагою, і засуджений в скорому часі помирав би від задухи; з огляду на цей факт, маємо всі підстави припустити і існування маленької підніжної поперечини, котра слугувала би подібним опертям. Старовинне передання говорить про те, що в момент Христової смерті саме ця поперечина і перекосилася, вказуючи таким чином напрям уверх, до Божого Царства, розбійникові, який покаявся, і вниз, до пекла, тому, хто злословив Ісуса. Саме цей момент віри і є інтерпретованим через форму хреста, який традиційно використовується, зокрема, Російською Православною Церквою.
Натомість, УГКЦ віддавна використовує так званий «патріарший» хрест, де ця історична ймовірність цілком збережена без будь-якої догматичної інтерпретації: трираменний хрест, із поперечками «напису» вгорі та «опертя ніг» внизу.
Думаю, що саме такий хрест буде височіти і над куполом нашого головного собору у Києві.