Як визначити цінну ікону чи ні

Багато хто вважає, що образ та ікона різні речі, та насправді це одне і те ж. Щоб уникнути двозначності, слід пам'ятати, що «образ» – це переклад давньогрецького слова «ікона» (грец. εἰκόνα), яке закріпилося в нашій мові за священним зображенням як предметом культу і почитання.

Основними для вітальні вважаються ікони з ликом Ісуса, а також Богородиці. Якщо говорити більш детально про те, яку ікону потрібно мати вдома, то доречно згадати «Казанську» і «Господь Вседержитель». Так, образ Господа повинен бути розташований з правого боку, Пресвятої Богородиці – з лівої.

Якщо людина хоче попрощатися з іконою, то зробити це потрібно так, щоб не образити святого, лик якого на ній зображений». Отець Олександр каже, що можна принести ікону в храм. Там вирішать, що з нею робити далі. Комусь передадуть чи реставрують і залишать у церкві, а зовсім зістарену — утилізують.

Якщо ж ви замовили писану ікону або, наприклад, вирішили вишити її самостійно, то по закінченню роботи над іконою слід освятити образ в храмі. Це можна зробити або на водосвятному молебні, або просто попросити священика про освячення.

Починати вишивати ікону потрібно на молодика (новий Місяць). На вишивку ікони потрібно попросити благословення у священика в тій церкві, до якої ваша душа лежить. Ще краще – принести йому роздруковане зображення схеми, щоб він оцінив – чи дотримуються всі церковні канони з іконопису.





Як визначити цінну ікону чи ні? Їхня ціна залежить від десятка факторів: вік, рівень роботи, сюжет, стан, розмір та інше.