Скільки є видів намазу

Намаз-тасбіх: визначення і як виконується

Навіть сьогодні є сім “ї, де релігія ставиться на перше місце. Там дотримуються посту, носять особливий одяг і здійснюють намаз. Звичайно, мова йде про мусульманські сім’ї, де намаз – це база Ісламу, виконання якої є обов’язковим для кожного віруючого. А ось розрізняти види намазу – це наука особлива. Наприклад, що таке намаз-тасбіх? Як його виконати? І чи обов’язковий він до виконання? Спробуємо розібратися і визначити правильний алгоритм дій.

  • Про молитву
  • Види намазу
  • Трохи інформації
  • Умови для здійснення молитви
  • За текстом
  • Завершити

Про молитву

А наскільки велика значимість намазу? Хто зобов’язаний здійснювати намаз щодня? Правовірний мусульманин приймає як даність факт існування і єдності Аллаха, а також і пророка Мухаммеда. А якщо визнати існування Бога, то стає очевидним і те, що повинно мати місце вихваляння Аллаха за допомогою молитви. Головна відмінність молитви від інших наказів Ісламу в тому, що припис було дано безпосередньо під час вознесіння ангела Джабраїля. Якщо заглиблюватися в історію, то це сталося за рік з гаком до переселення пророка Мухаммеда в Медіну.

Намаз – це опора релігії. Він сприяє очищенню душі і зберігає від гріхів. Одного разу Мухаммед запитав у своїх сподвижників про те, чи залишається на тілі бруд, якщо здійснювати обмивання п’ять разів на день. Відповідь була негативною, а оскільки намаз очищає душу, то і він повинен бути п’ятикратним.

Дітей привчають до намазу починаючи з семи років.

Види намазу

Існують обов’язкові, бажані, необхідні і додаткові види намазу. Вони складаються з різної кількості ракятів, тобто комплексів рухів і читання молитов. Ракят – це комбінація правильної пози, поясного поклону і двох земних поклонів. Крім щоденного п’ятикратного до обов’язкових відноситься п’ятничний намаз, який роблять чоловіки. Жінкам цього дня можна відпочивати. Також поховальна молитва стосується обов “язкових. Вона вимовляється колективно.

А необхідним буде намаз-ваджиб, який відбувається перед сном. Існують і святкові намази, а також додаткові. До останніх відносять намаз-тасбіх, який також має свої різновиди. Наприклад, намаз ад-духу, який здійснюють після сходу сонця і завершують за 20 хвилин до полудня. А після півночі здійснюють намаз ат-тахаджуд.

Трохи інформації

Отже, що таке намаз-тасбіх? Звичайно, вже було сказано, що це молитва, але дамо трохи більше даних. Інакше таку молитву іменують нафіль-намаз, і велике місце в ній приділяють вихвалянням Аллаха. Сказано, що цій молитві навчив свого дядька посланець Аллаха. Але останній був лояльний і дозволив здійснювати молитву раз на тиждень, місяць або рік для відпущення гріхів. За нафіль-намаз Аллах пробачить цілих десять видів гріхів.

Умови для здійснення молитви

Не так просто зробити намаз. Для цього є обов’язкові умови. Насамперед людина повинна перебувати в стані ритуальної чистоти тіла, одягу і місця молитви. Чоловік повинен прикрити тіло від пупка до колін, а жінка – все, крім обличчя. Здійснюючи намаз, потрібно звернутися в бік Кибли, що знаходиться в Заповідній мечеті в Мецці. Важливо дотримуватися часу намазу і мати чистий намір у серці.

За текстом

Намаз-тасбіх передбачає як зікр такі слова: «» Субханаллахи валь-хамдуліляхи ва ля іляха іляллаху валлаху акбар «». Причому ці слова повторюються по 75 разів. Потрібно терпіння і щирість у душі, щоб подужати таку молитву. А сам намаз-тасбіх складається з чотирьох ракятів. Потім читати потрібно суру аль-Фатіха і будь-яку іншу, а після ще п’ятнадцять разів – формулу тасбіха. Читання перериває поясний уклін, і вже в цьому положенні десять разів читається формула тасбіха. Потім уклін закінчується, і знову вимовляється формула тасбіха десятиразово. Не забувайте про земний уклін, і знову – формула тасбіха. Виходить, що в одному ракяті формула згадується 75 разів. У другому ракяті – вже 15 разів читається формула тасбіха. Якщо підрахувати, то за чотири рокачі той, хто молиться, вимовляє триста разів формулу. Щоб пояснити термін, треба знати, що таке тасбіх. Після намазу – вимовлене багаторазове поминання Аллаха.

Завершити

Правовірний мусульманин багато молиться, але на особливе місце серед інших ставить тасбіх-намаз. Як робити його, одному чи ні, він вирішує сам, але надає великого значення своєму душевному стану в процесі. Вважається, що пророк Мухаммед називав цей намаз найбільшим подарунком Аллаха, так як він очищає людину від гріхів будь-якої давності і тяжкості, нехай зроблені вони навіть явно і свідомо. Так що по-хорошому слід щодня виконувати тасбіх-намаз. Як робити його краще? Час доби не настільки критичний, але ось вночі молитися не варто. Дух повинен бути спокійний, сама людина знаходиться в стані душевної рівноваги. Краще віддалитися від засобів комунікації, якими є телефон, комп’ютер, планшет. Вас не повинні переривати дзвінки або голоси сусідів. Виберіть зручний день. Можливо, це будній день, коли ви можете затриматися одні? Достатньо раз на місяць виконувати молитву. Якщо все одно не вистачає часу, то нехай це буде раз на рік. В крайньому випадку, вистачить і разу за все життя. Адже це молитва такої сили, за допомогою якої людина вивертає навиворіт всю свою душу. Способи читання намазу можна відшукати в книгах муфтія Джаміля Назірі, а він, у свою чергу, посилається на збірку хадисів Тірмізі.

Жінкам не рекомендується здійснювати намаз-тасбіх у присутності сторонніх, особливо чоловіків. Якщо вона знаходиться в людному місці, то слід попросити чоловіків віддалитися, так як вона зніме хустку. Ще потрібно розглянути ситуацію, коли людина не робить намаз, але час від часу вимовляє тасбіх. При цьому людина залишається мусульманином і навіть правовірною. Правда, перед Аллахом він грішний, а тому намаз потрібно доносити до людини м’яко, але наполегливо, ні в якому разі не лякаючи пеклом. Незнання слів молитви не є протипоказанням, так як ще пророк Мухаммед говорив, що досить вимовляти «» Субхан Аллах «» при молитві до тих пір, поки не буде вивчений Коран. Але не можна лінуватися! Вивчайте Коран, щоб молитва була не способом очиститися, а силою, щоб уникнути гріха.

Дізнаємося як інші намази бувають?

В ім’я Аллаха Милостивого Милосердного. Другий стовп великого ісламу є виконанням п’ятикратного намазу. Зі слів Пророка (світ йому) стає зрозумілим, наскільки важлива молитва для віруючого, він також вказав на гідності намазу і як він впливає на життя мусульманина. На це вказують і слова самого Аллаха Всевишнього в Корані. Дотримання п’ятиразового намазу – це обов’язок мусульманина, а залишення є зневірою, згідно з достовірним хадисом, який привели у своїх книгах імам Ахмад, Тірмізі і Абу Дауд та інші. І це думка Ахлі Сунна з даного питання.

  • Ратибат намази
  • Нічна молитва тахаджут
  • Вітр намаз
  • Намаз духу
  • Молитва таравих у священний місяць рамадан
  • Додаткова молитва після обмивання (тахіятуль вуду)
  • Молитва вітання мечеті (тахіятуль масжид)
  • Прохання допомоги у справах через молитву правди
  • Молитва при затемненні
  • Молитва тасабих

Крім обов’язкових молитов, в ісламі є і додаткові намази, за які обіцяна велика нагорода від Господа світів. Залишення таких молитов не вважається великим гріхом, але це осудна справа в релігії. Щоб знати, які взагалі є додаткові намази, види та їх час, потрібно поглянути на сунну Посланця Аллаха (світ йому). У ній все гранично ясно і чітко пояснюється.

Ратибат намази

Перший вид додаткових молитов, який заслуговує особливої уваги, – це ратибати. Про їхні достоїнства Пророк (світ йому) у своєму достовірному хадісі сказав, що їхнє вибудовування стане причиною будівництва будинку в раю. Налічується 12 ракаатів протягом дня ратибат намазів. Особливою сунною є читати до ранкової обов’язкової молитви два ракаати добровільно. Молитва читається в укороченому вигляді, і на неї не потрібно дуже багато часу. Посланець Аллаха (світ йому) сказав, що ця молитва краще цього світу і всього, що в ньому знаходиться. Тому не варто нею нехтувати.

Далі йдуть 4 ракаати до обідньої молитви і два після. За прикладом Пророка (світ йому) видно, що під час прочитання цих ратибатів потрібно в кожному ракааті після Фатіха читати будь-яку іншу суру. Також ці додаткові намази включають в себе вибудовування після закатної і вечірньої молитов. Читаються вони по 2 ракаати, загалом вийде 12. Щоб бути повноцінним Пророком, потрібно намагатися вистоювати ці молитви. Згідно з хадісами від Посланця Аллаха, ці додаткові намази по сунні читаються вдома, щоб Господь Світов дав частку блага в будинок віруючого.

Нічна молитва тахаджут

Майже рік тахаджут – молитва для Пророка (світ йому) і його сподвижників – була обов’язковою. Потім по своїй милості Аллах ніспосилає суру, в якій робить нічний додатковий намаз добровільним. Однак все одно Посланник Аллаха (світ йому) сам був постійний в його вибудовуванні і спонукував до цього своїх сподвижників. Є достовірний хадіс, де Пророк (світ йому) повідомляє про спадання Милостивого Аллаха до ближнього неба. Це відбувається в останню третину ночі, і в цей час приймаються всі благання віруючих.

Додатковий намаз вночі потрібно читати по 2 ракаати і вголос, але не дуже гучним голосом. Пророк (світ йому) любив довге вистоювання, практично поки не починало світати. Читав довгі сури, ретельно вимовляючи всі звуки і роблячи паузи. Він говорив, що після п’яти обов’язкових молитов по нагороді йде тахаджут. Праведні попередники цієї громади любили проводити ночі в намазі, адже в них було зовсім інше розуміння релігії. Вони розуміли справжню цінність цієї молитви.

Вітр намаз

Вітр – це те, чим завершувався нічний додатковий намаз. Назва така через непарність ракаатів, їх може бути від 1 до 11. Посланець Аллаха говорив, що читати вітр – це обов’язок, а хто залишає його, той не з його громади. Ось наскільки він був вимогливим до його вчинення. Потрібно додати в цей додатковий намаз ду’а кунут. Однак є кілька думок з приводу того, коли його потрібно додавати. Ханафіти щодня читають кунут у вітрі, шафіїти ж у другій половині рамадану.

Відмінністю цієї молитви є те, що в ній є особлива послідовність. Тут є додаткові сури в намазі, на які вказує сунна Пророка (світ йому). Так, в першому ракааті після Фатіхи читається «аль-А’ля», а в другому і третьому «аль-Кяфірун» і «аль-Іхляс». Хоча прочитання інших частин Корану теж дозволяється.

Пророк суворо заборонив лягати спати, не прочитавши вітр намаз. Сам він прокидався для нічної молитви і закінчував свій намаз одним ракаатом молитви вітр. Мусульманин, який поступає подібним чином, буде отримувати багато блага за своє слідування за Посланником Аллаха (мир йому).

Намаз духу

Цей вид намазу читається після того, як сонце вже піднялося і до того моменту, коли воно буде в зеніті. Духа – це молитва в той час, коли людина найбільш занурена в світські справи. Поминання Аллаха в такий час є дуже заохочуваним благодіянням, і нагорода за це велика. У деяких переказах від Пророка (світ йому) передається, що Аллах простить людині, яка прочитала молитву духу, навіть якщо гріхів, як піни в морі. А в іншому хадісі йдеться про те, що в раю є ворота Духа-намаз, і через них будуть входити в рай ті, хто був постійний в ньому.

Суворих вказівок на число ракаатів немає, адже це добровільна молитва. Однак передається, що Посланник Аллаха здійснював 2, 4, а іноді 8 ракаатів. Кожен вибирає, скільки він хоче і може прочитати, адже нагороду отримає він сам. Виконання цього намазу стає приводом задоволення Аллаха, можливо, через саме дух раб увійде в рай.

Пророк (світ йому) повідомив, що той, хто прочитає ранкову молитву з колективом, а потім залишиться в мечеті, поминаючи Аллаха, і так поки сонце не буде високо, потім прочитає намаз духу, той отримає нагороду, як за повноцінні помру і хадж. І це велика можливість для мусульман!

Молитва таравих у священний місяць рамадан

Священний місяць рамадан – це особливий час для мусульман. У цей період потрібно особливо старанно усуватися від гріхів і прагнути зробити якомога більше благодіянь. Додаткові намази в ісламі в рамадані займають особливе місце, адже нагорода за них збільшується. Однак є молитва, яку можна застати тільки в цьому місяці. Це таравих намаз. Ця молитва читається щодня після вечірнього намазу і до появи перших ознак зорі.

Тому, хто читатиме таравих намаз, сподіваючись на нагороду Аллаха, тому будуть прощені минулі гріхи. Це зразковий переклад хадису від Пророка (світ йому). Це дуже важлива сунна як для чоловіків, так і для жінок. Її краще читати з колективом у мечеті, але і вдома теж можна. Що стосується числа ракаатів таравих намазу, то за часів праведного халіфа Умара було встановлено 20 ракаатів. Однак є перекази і про 11 ракат, тут все залежить від бажання людей, скільки вони хочуть благодіянь. Але при цьому не варто входити в крайнощі.

Під час намазу таравіх бажано прочитати весь Коран за місяць священного рамадану. Правдивий чоловік отримує величезне задоволення від цієї молитви. Вона також виступає фактором єднання громади, адже значення колективного намазу неможливо переоцінити.

Додаткова молитва після обмивання (тахіятуль вуду)

Вчинивши, як годиться, обмивання і прочитавши спеціальне дуа в кінці, людина стає ритуально очищеною. У цьому стані можна звернутися до Господа Світів з будь-якою благанням. Однак у сунні Пророка (світ йому) є слова про гідність намазу після обмивання або тахіятуль вуду.

Посланець Аллаха (світ йому) якось зустрів одного зі своїх сподвижників, який був постійний у скоєнні тахіятуль вуду. У хадісі передається, що Пророк (світ йому) запитав його про діяння, яке наближає сподвижника до раю. Передається, що були чутні кроки його в раю. Тоді сподвижник відповів, що завжди здійснює два ракаати намазу після кожного ритуального обмивання. Це переказування відображає велику гідність цієї молитви, і як це діяння любимо Аллаху.

Молитва вітання мечеті (тахіятуль масжид)

У кожного на світі є своє право, і це стосується і будинків Аллаха. Виходячи з того, як називається додатковий намаз тахіятуль масжид, можна зрозуміти, що він безпосередньо пов’язаний з мечеттю. Перекладається він як “молитва вітання мечеті” “. Є прямий наказ Посланця Аллаха, увійшовши до мечеті відразу не сідати, а здійснити два ракаати намазу.

Є багато версій того, чи робиться цей намаз завжди, або ж є час, коли його не потрібно здійснювати. Порівнявши всі доводи, можна побачити, що найправильнішою думкою є перше. Пророк навіть на своїй п “ятничній проповіді зупинився і змусив прочитати тахіятуль масжид одного зі своїх сподвижників. Настільки важливим є цей намаз. Адже п’ятнична проповідь займає особливе становище в ісламі, і слухати її повинен кожен мусульманин. Це один з найпотужніших доводів на користь цієї думки.

Прохання допомоги у справах через молитву правди

Знання людини обмежені, і вона часто не знає, як вчинити в певній ситуації. Однак Аллах всеведущ, і Він має безкраї знання. Тому у всіх справах, де є сумнів, потрібно просити допомоги у самого Владики Міров. У сунні Пророка (світ йому) є такий чудовий намаз, як істихора. Ця молитва є зверненням за допомогою до Аллаха.

Істихора складається з двох ракаатів, після яких потрібно прочитати спеціальне благання. Вмістом цього благання є вихваляння Аллаха Всевишнього і озвучування проблеми, яка турбує віруючого. У благанні мусульманин просить свого Господа про допомогу у виборі і сподівається на Нього в цьому питанні. Таке ставлення до справи дозволяє зняти напругу. А далі слідує допомога від Аллаха у вигляді кращого варіанту.

Прочитавши намаз істихора, потрібно порадитися з власниками знання і вступати відповідно до знань. Аллах обов’язково знайде спосіб допомогти своєму щирому рабу. Адже є обіцянка Всевишнього Господа в корані, а це вже багато коштує.

Молитва при затемненні

По сунні є додаткові намази на багато випадків життя. У разі сонячних і місячних затемнень Пророк (світ йому) читав добровільний намаз, а його приклад – це найкраще керівництво для віруючого.

Здійснювати потрібно цей намаз без азану та ікомату, він чимось схожий на п’ятничну молитву. Відмінністю є те, що не читається проповідування. Згідно з ханафітським мазхабом, намаз затемнення читається як звичайні два ракаати. А думка шафіїтських вчених – це здійснення додаткових земних поклонів, які здійснюються після прочитання сури «Аль-Фатіха». Читається Коран про себе при сонячному затемненні, а при місячному – вголос. Можна читати як з джамаатом, так і індивідуально.

Ця сунна в наш час не дуже поширена, але за її пожвавлення можна отримати багату нагороду. Адже згідно з хадісом, тому, хто оживить сунну, запишеться благодіяння ста шахідів.

Молитва тасабих

Ще одним намазом з числа додаткових молитов є тасабих. Цій молитві Пророк (світ йому) навчив свого дядька Аббаса і порадував вірних сприятливою новиною. Він повідомив, що будуть пробачені всі гріхи, якщо мусульманин здійснить хоча б один раз тасабих намаз.

У цій молитві вимовляються наступні слова «Субханаллахи валь-хамдуліляхи ва ля іляха іляллаху валлаху акбар». Їх потрібно повторювати по сімдесят п’ять разів, в кожному ракааті намазу. Сама молитва-тасбіх читається в чотири ракаати. Головною відмінністю від інших чотириракаатних намазів є тільки ця формула тасбіха, яка вимовиться практично у всіх положеннях.

Робиться намір на здійснення добровільної молитви в чотири ракаати. Потім потрібно вимовити такбір і прочитати дуа істигфар, після цього 15 разів потрібно вимовити вищезгадану формулу тасбіха. Далі читають суру аль-Фатіха і будь-яку іншу суру і п’ятнадцять разів вимовляють тасбіх. Після вчиняють поясний уклін, і в цьому положенні тасбіх вимовляється десять разів. Потім випрямляються з поясного поклону і знову десять разів вимовляють цю формулу тасбіха. Здійснюється земний уклін і десять разів вимовляється тасбіх. Між земними поклонами і під час другого також виголошують цю формулу по десять разів. У результаті один ракаат містить сімдесят п’ять вимовок тасбіха. Наступні ракаати читаються подібним чином. За всю молитву формула тасбіха повторюється триста разів.

Ця молитва може здійснюватися як з колективом, так і поодинці. Але маючи на увазі, що це добровільна молитва, краще буде зробити її одному. Взагалі, добровільні молитви краще робити не на людях, щоб виключити елемент показухи.

Ми розглянули додаткові намази і їх опис, тепер стає зрозумілим, що милість Аллаха велика по відношенню до людей. Кожен вид молитви, зазначений у сунні Пророка (світ йому), є найбільшим багатством мусульманина. Залежно від того, як називається додатковий намаз і коли він відбувається, потрібно здійснювати його відповідно до сунни. Якщо всі умови дотримані, людина може наближатися до Аллаха і отримувати за це величезну нагороду, величину якої знає тільки Всевишній. Відомо одне: спорудженням за благодіяння буде рай. Для віруючого що може бути краще, ніж прибувати в обителі насолоди і знати, що Аллах задоволений тобою? Адже добровільний намаз – найкращий спосіб для задоволення Всевишнього. З цієї причини можна віддалитися від вогню пекла і увійти в райські сади. Це успіх, після якого немає успіху!